Meneer Kato pakt zijn rol

16 november 2018

Af en toe doe ik een impulsaankoop. Zoals laatst het boekje ‘Meneer Kato speelt familie’, geschreven door Milena Michiko Flasar, louter vanwege de titel. Het verhaal laat prachtig zien hoe spel en werkelijkheid verweven zijn. En dat spel een krachtig instrument is. Niet alleen voor de hoofdpersoon uit het boek, maar ook voor coaches en cliënten. Ik gebruik het graag.

 

Sinds meneer Kato met pensioen is, weet hij niet meer zo goed wat hij met zijn leven aan moet. Ook mevrouw Kato moet er erg aan wennen dat haar man thuis is. Ze vlucht in het dansen uit haar jeugd en krijgt pas weer aandacht voor haar man als hij iets aan zijn hart zegt te hebben: die verzonnen kwaal geeft zijn leven nog enige zin.

 

Jarenlang is hij een man van vaste gewoontes geweest, in huwelijk en werk. Kan hij nog nieuwe wegen inslaan? Als hij – verzonken in zijn levendige fantasie – op een begraafplaats een stervende zwaan staat na te doen, wordt hij ontdekt door Mie. Zij runt ‘Happy Family’ en huurt meneer Kato in om familie te spelen.

 

Al snel wordt hij door een moeder geboekt als grootvader voor haar zoontje. Hij speelt de rol met verve. Een vrouw huurt hem in als echtgenoot. Eentje die zijn mond houdt, zodat zij zichzelf eindelijk eens kan uitspreken. Dan volgt een bruiloft waarop alle gasten zijn ingehuurd. Een ervan is meneer Kato.

 

Tijdens de gespeelde bruiloft voelt hij pas echt hoe het is om als ouder je kind toe te vertrouwen aan een ander en neemt hij zich voor de band met zijn eigen kinderen aan te halen. Ook zijn andere rollen raken zijn eigen bestaan. Zijn dochter blijkt zwanger, hij wordt opa. En wat voor echtgenoot is hij eigenlijk zelf? Luistert hij naar zijn eigen vrouw? Ziet hij haar wel echt?

 

Familie spelen brengt meneer Kato ertoe om in zijn eigen leven zijn rol te pakken. Met als enig nadeel dat ook zijn verzonnen hartkwaal werkelijkheid wordt.