Bij jezelf op visite

10 oktober 2017

Mijn moeder was huisvrouw, maar niet van harte. Ze had gewoon geen keuze: in haar tijd werden vrouwen nog ontslagen als ze trouwden. Haar huishoudelijke taken verrichtte ze met evenveel discipline als tegenzin, en vooral die laatste droeg ze over aan haar drie dochters. Eerlijk is eerlijk: haar huis was beter op orde dan het mijne. Maar zo nu en dan krijg ik de geest en worden onze keukenkastjes ook van binnen weer eens schoon.

 

Met de jaren ontdek ik meer dingen die ik van haar heb overgenomen. Af en toe bij mezelf op visite gaan bijvoorbeeld. Want door de ogen van mijn denkbeeldige gasten zie ik opeens haarscherp hoe akelig aftands ze zijn, de banken in de voorkamer. En waarom is het deurkozijn van de keuken na die lekkage vorig jaar al wel afgebrand, maar nog steeds niet gelakt?

Aan de slag dus. En nu we toch bezig zijn: wat staat er eigenlijk allemaal in de kelder? Gaan we dat ooit nog gebruiken?

 

Het is net een coachtraject, waarin je je ontdoet van allerlei oude, misschien niet meer zo bruikbare ideeën en overtuigingen. En van ballast uit je verleden. Weg met alles wat je niet meer nodig hebt. Tijd voor iets nieuws.

 

Zoals nieuwe bekleding op mijn ‘coachstoeltjes’, in twee vrolijke kleuren. Fijn!